دکتر علی محمدی پور - با محوریت اقتصاد و صنعت (2)

چکیده مقالات علمی پژوهشی در تخصص اصلی آقای دکتر _ علوم اقتصادی (از 2019 میلادی تاکنون)

دکتر علی محمدی پور - با محوریت اقتصاد و صنعت (2)

چکیده مقالات علمی پژوهشی در تخصص اصلی آقای دکتر _ علوم اقتصادی (از 2019 میلادی تاکنون)

دکتر علی محمدی پور  - با محوریت اقتصاد و صنعت (2)

Email: Dr.ali.mohammadipour@gmail.com
Email: Dr.ali.mohammadipour@pnu.ac.ir
Email: mohammadipour@iaut.ac.ir
Weblog: Dralimohammadipour.blog.ir
Sec.Weblog: Drmohammadipour.blog.ir
Weblog 1: Dralimohammadipour1.blog.ir
Weblog 2: Dralimohammadipour2.blog.ir
Weblog 3: Dralimohammadipour3.blog.ir
Weblog 4: Dralimohammadipour4.blog.ir
Web of Science R. ID: GNP-5054-2022
https://researchid.co/mohammadipour
www.linkedin.com/in/dralimohammadipour
Orcid.org/ 0000-0001-8294-5689
Scopus Author ID: 55369543000

آخرین مطالب

۵ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 

   مطابق برنامه ریزی اولیه صورت پذیرفته، پروژه های تحقیقاتی ذیل طی سالهای 1401 و 1402، میتواند انجام پذیرد، مقالات متعددی قابل استخراج از این پروژه های تحقیقاتی می باشند که ذیلاً برخی از مقالات محتمل مورد اشاره قرار می گیرد:

 

1. مقاله برای چاپ در فصلنامه های داخلی علمی پژوهشی ویا Scopus:

با عنوان: "بررسی آثار سوبسید انرژی بر تحقق توسعه پایدار در کشورهای پر سوبسید جهان از قبیل: ایران، چین، عربستان، روسیه و هند در قالب بهره گیری از مدل های تصمیمی گیری چند معیاره MADM"مطابق برنامه ریزی صورت پذیرفته و با وقفه های زمانی چندماهه، نهایتاً نگارش مقاله مورد بحث طی سال 1400 تکمیل گردید. در این خصوص، کلیه داده های مطالعه تا سال 2020 بروزرسانی شده و آنالیز و طراحی مدل تحقیقاتی برای این مطالعه انجام گردید. مراحل داوری مقاله طی سال 1400 صورت پذیرفت و در چهار اسفند 1400 مقاله بصورت رسمی مورد پذیرش قرار گرفت. (هم اکنون در نوبت چاپ برای زمستان 1401 در فصلنامه پژوهشهای اقتصادی قرار دارد.)

 

2. مقاله Scopus:

با عنوان: "بررسی موانع و علل ناموفقیت برنامه ریزی اقتصادی در ایران: آسیب شناسی برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی" مطابق برنامه ریزی صورت پذیرفته، داده های مورد نیاز این مطالعه طی 1400 تهیه خواهد شد و سپس نگارش آن آغاز خواهد شد. پیش بینی می گردد نگارش مقاله طی سال 1401، خاتمه یابد. (داده های این مقاله در حال گردآوری می باشد.)

 

3. مقاله :

با عنوان: "طراحی شاخص ترکیبی اقتصادی اسلامی برای کشورهای مختلف جهان: بر اساس مبانی اقتصاد اسلامی و آموزه های اسلامی" تهیه این مقاله اخیراً در برنامه نگارشی اواخر سال 1401 قرار دارد و مدلسازی کلی و اولیه آن صورت پذیرفته است، ولیکن مبانی اولیه این مقاله، نواقص زیادی داشته و اواخر سال 1401 قابل تکمیل خواهد بود. در حقیقت این مقاله بعد از پایان نگارش مقاله آسیب شناسی برنامه های توسعه ای، در دستور کار قرار خواهد گرفت.

 

4. مقاله :

با عنوان: "بررسی جایگاه استراتژیک نفت و انرژی فسیلی در موفقیت برنامه های توسعه ای در ایران" مطابق برنامه ریزی صورت پذیرفته، احتمالاً تدوین این مقاله طی اواخر سال 1401 و یا اوایل 1402 محقق خواهد گردید. مطالعه عمومی و اولیه در خصوص نگارش این مقاله صورت پذیرفته، ولیکن هنوز متد مطالعاتی و منابع اصلی تحقیق، آماده سازی نشده اند.

 

5. مقاله :

با عنوان: "آینده پژوهی و تدوین دورنمای نفت در ایران در چهارچوب توسعه پایدار" و یا احتمالاً با عنوان:"برنامه ریزی استراتژیک برای سوختهای فسیلی در ایران در راستای مدیریت تولید و مصرف سوختهای فسیلی جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار"، مطابق برنامه ریزی صورت پذیرفته، احتمالاً تدوین مقاله مورد بحث طی اواخر سال 1402 صورت خواهد پذیرفت. با توجه به اهمیت مباحث استراتژیک در برنامه ریزی انرژی های فسیلی در ایران، احتمال دارد اولویت این مقاله تغییر یافته و بزودی مطالعه در این خصوص آغاز شود. مبانی نظری این مطالعه هنوز انجام نشده است.

 

لازم به ذکر است پیشتر مقرر گردیده بود که نگارش اولیه کلیه مقالات فوق الاشاره طی اواخر سال 1399 و مابقی طی سال 1400 انجام پذیرد، ولیکن بنا به دلیلی چون: عدم ارزش دهی اجتماعی به فعالیتهای پژوهشی، مشغله کاری بالا، فوت پدر و ... ، نگارش این مقالات با تاخیرات قابل ملاحظه ای همراه شده و حتی انجام آنها در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. بر این اساس، لیست مقاله های فوق الاشاره، صرفا برای اطلاع رسانی انتشارات آتی و احتمالی دکتر محمدی پور تهیه گردیده و توضیحات دقیق و جزئیات انجام، داوری و چاپ این پروژه های تحقیقاتی در آینده اطلاع رسانی خواهند شد.

 

  • دکتر علی محمدی پور
  • ۰
  • ۰

 

مقالات تدوین شده که در سال 1400 در مراحل مختلف داوری قرار دارند:

 

1. مقاله ISI :

" Energy Carriers Prices in DSGE Model of the IRAN Economy " در مرحله داوری نهایی (on Revision)، در ژورنال Portuguese Economic Journal واقع در کشور آلمان، با Impact Factor 0/4 در لیست JCR 2017، قرار دارد. بعلت مشکلات در ترجمه مقاله، این مقاله برگشت داده شده است. طی سال جاری، نسخه ویرایش شده این مقاله برای نشریه ای ثانویه ارسال خواهد شد. (مقاله در حال ویرایش می باشد)

 

2. مقاله ISI و Scopus:

" Causes and Consequences of Reforming in Electricity Production and Consumption Pattern on Promoting Sustainable Development in Iran; An Economic Analysis " این مقاله به ژورنال Nature Environment and Pollution Technology واقع در کشور هند با ضریب تاثیر 2.24 در ISI (UAE) 2018 و با Score Cite به میزان 0.6 در لیست Scopus 2020، ارسال گردیده است. این مقاله بعد اعمال اصلاحات داوران و پرداخت هزینه های چاپ و انتشار، نهایتاً در شماره 2، سال بیستم، ماه جون سال 2021 میلادی صفحات 517 الی 531 در همین فصلنامه به چاپ رسیده است.

 

3. مقاله ISI :

Designing a New-Keynesian Comprehensive DSGE Model for Assessing the Direct and Indirect Effects of Energy in the Iranian Economy "

در مرحله اولیه داوری در ژورنال  Quarterly Romanian Journal of Economic Forecasting

واقع در کشور رومانی، با ضریب تاثیر  0/3  در لیست JCR 2017، قرار دارد. نتایج داوری این مقاله اخیراً، اعلام شده و مطابق اعلام داوران ژورنال، اصلاحات مورد نظر تیم داوری می بایست تهیه و برای بررسی مجدد به ژورنال مورد بحث ارسال گردند.(مقاله در حال ویرایش می باشد.)

 

رتبه بندی نشریات خارجی بر مبنای ارزش علمی و سطح اعتبار:

تصویر زیر گویای نحوه رتبه بندی نشریات علمی پژوهشی خارجی می باشد. سطح A شامل کیفیت عالی نشریات و سطح اعتبار بسیار بالای آنها می باشد، سطح B  نیز در سطح متوسط و قابل قبول میتواند باشد، به شرطی که به پیشینه نشریه و درجه رتبه بندی نشریه در بین نشریات هم رده آن، توجه گردد. به این ترتیب سطوح A و B شامل نشریات علمی پژوهشی می باشند. نهایتاً کلیه نشریات سطح C و D  فاقد اعتبار علمی پژوهشی بوده و صرفاً یک نشریه علمی ساده و ضعیف می باشند که انتشار مقالات سطحی و بسیار ضعیف پژوهشی مناسب می باشند. در این خصوص علاوه بر چهار سطح فوق الاشاره، نشریات تقلبی و نامعتبر بسیار زیاد می باشند که جهت اطلاع از اعتبار نشریات، حتما از سایت های مادر لیست نشریات آنها را دریافت و کنترل نمایند. یعنی برای نشریات ISI فقط از سایت تامسون رویترز و برای نشریات  Scopus نیز از بانک نشریات مربوطه استفاده نمایید و هرگز فریب شعار و اطلاعات نوشته شده در خود نشریات را نخورید.

درجه اعتبار سنجی مقالات علمی بین المللی

 

  • دکتر علی محمدی پور
  • ۰
  • ۰

 

بررسی تاثیر شوک­های قیمتی انرژی بر اقتصاد نفت محور ایران در قالب متد مدلسازی نئوکینزی و استفاده از معادلات تعادل عمومی پویای تصادفی

 

دکتر علی محمدی‌پور و همکاران

 

 

مقاله حاضر بعنوان یکی دیگر از مقالات مستخرج از تز دکتری ایشان، بعد از طی نمودن مراحله داوری و اعمال اصلاحات مورد نظر تیم داوری، در مورخه 99/06/11 برای چاپ در فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد مالی مورد پذیرش قرار گرفت و سپس در شماره 57، سال پانزدهم، زمستان1400در صفحات 129 الی 164 همین فصلنامه به چاپ رسید.

 

چکیده:

برخورداری  از سوبسیدهای گسترده و مصرف بی­رویه انرژی، لزوم اصلاح الگوی مصرف و قیمت را متبین می­نماید. مطالعه حاضر بدنبال بررسی آثار اصلاح قیمت حامل­های انرژی بر متغیرهای مهم اقتصاد کلان بوده و بدین منظور یک مدل DSGE نیوکینزی باز کوچک، برای ایران کالیبره و شبیه‌سازی شده است. نتایج حاصل از تحلیل توابع عکس‌العمل آنی نشان می‌دهد، آثار تخریبی در میزان مصرف خانوار، سرمایه­ گذاری بنگاه­ها، تولید غیرنفتی و تولید کل در نتیجه تکانه قیمتی مثبت در حامل­های انرژی، حداقل تا 30 دوره می­تواند اقتصادی ایران را بصورت منفی تحت تاثیر قرار دهد. همچنین کاهش فزاینده در میزان سرمایه­ گذاری طی 9 دوره و بازگشت آن به سطح با ثبات طی 25 دوره، نیز می­تواند بحران ساز گردد. لذا لزوم بهره­ گیری از سیاست­های مکمل برای تشویق سرمایه­ گذاری و مقابله با افزایش قیمت­ها و همچنین نقش دولت در بازتوزیع کارای یارانه­ ها و انجام سرمایه­ گذاری زیربنایی، می­تواند حائز اهمیت فراوان باشد.

 

کلمات کلیدی: شوک قیمتی انرژی، متد تعادل عمومی پویای تصادفی نئوکینزی، اصلاح الگوی مصرف انرژی، توابع عکس‌العمل آنی و اصلاح قیمت انرژی.

 

طبقه بندی GEL: C51،  P18، Q43.

  • دکتر علی محمدی پور
  • ۰
  • ۰

 

بررسی تأثیر شوک‌های قیمتی حامل‌های انرژی بر اقتصاد کلان ایران: رویکرد الگوهای تعادل عمومی تصادفی پویا (DSGE)

 

دکتر علی محمدی‌پور و همکاران

 

 

مقاله حاضر بعنوان یکی از مقاله مستخرج از تز دکتری ایشان، در فصلنامه علمی پژوهشی پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی (با ضریب تاثیر 1/50و درجه Q1) در مورخه 1399/02/06 مورد پذیرش نهایی قرار گرفت و نهایتاً بعد از صفحه آرایی، در شماره 44، سال یازدهم، پائیز1400 در صفحات 85 الی 104 همین فصلنامه به چاپ رسید.

 

 

چکیده:

هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر شوک‌های قیمتی در حامل‌های انرژی منتخب در سبد مصرفی خانوار و توابع تولید بنگاه‌ها (از دو سمت عرضه و تقاضای اقتصاد به‌صورت همزمان) بر اقتصاد کلان ایران بوده که جهت تحقق این مهم، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی متشکل از بخش‌های خانوار، بنگاه‌ها، بخش تجارت خارجی و با تلفیق دولت و بانک مرکزی برای اقتصاد ایران کالیبره و شبیه سازی گردیده است. داده‌های مربوط به برآورد مدل تحقیق به صورت فصلی برای دوره 96-1368 بوده که با استفاده از فیلتر هدریک-پرسکات، متغیرها روندزدایی گردیدند. معادلات نهایی الگو پیرامون وضعیت باثبات خطی‌شده و با استفاده از روش اوهلیگ (1999: 40) معادلات تصادفی خطی شده، به صورت یک الگوی فضا-حالت در محیط برنامه‌نویسی «Matlab» بررسی شدند. نتایج حاصل از شبیه‌سازی و تحلیل توابع عکس‌العمل آنی مدل نشان می‌دهد، تمامی شوک‌های قیمتی در حامل‌های انرژی منتخب، ضمن افزایش هزینه‌های تولید و ایجاد شرایط تورمی، موجب کاهش مصرف کل، سرمایه‌گذاری کل و تقاضای کل می‌شود و به دنبال کاهش تولید محصولات غیرنفتی و تولید کل، میزان اشتغال نیز کاهش پیدا می‌کند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل واریانس بیان می‌دارد که قسمت عمده تغییرات در اشتغال نسبت به تولید، به ترتیب ناشی از شوک‌های گازوئیل و برق بوده، به‌طوری که 08/1 درصد از تغییرات متغیر اشتغال نسبت به تولید غیرنفتی، ناشی از شوک گازوئیل و 01/1 درصد ناشی از شوک برق، می‌باشد. شدت آثار نامطلوب ایجاد شده در سطح اشتغال در 10 دوره اول پس از وقوع شوک‌های قیمتی انرژی، قابل ملاحظه بوده و این امر بیانگر لزوم توجه ویژه به نرخ بیکاری در زمان پیاده سازی کاملتر قانون هدفمند کردن یارانه می‌باشد.

 

طبقه‌بندی JEL: J48، P18، F45.

 

کلیدواژه‌ها: شوک قیمتی انرژی، اقتصاد کلان، اشتغال و الگوی DSGE.

 

  • دکتر علی محمدی پور
  • ۰
  • ۰

 

بررسی تاثیر شوک­های پایه پولی و درآمدهای نفتی دولت بر اقتصاد ایران با استفاده از تکنیک مدلسازی تعادل عمومی پویای تصادفی

                                                                  

دکتر علی محمدی پور و همکاران

 

مقاله حاضر بعنوان اولین مقاله مستخرج از تز دکتری ایشان، در فصلنامه علمی پژوهشی پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی (با ضریب تاثیر 1/50و درجه Q1) در مورخه 1398/09/16 مورد پذیرش نهایی قرار گرفت و نهایتاً بعد از صفحه آرایی، در شماره 39، سال دهم، تابستان 1399 در صفحات 93 الی 112 همین فصلنامه به چاپ رسید.

 

چکیده:

با تاکید بر طراحی مسیرهای چهارگانه تاثیرگذاری نفت و انرژی بر اقتصاد ایران، یک الگوی جامع نئوکینزی تعادل عمومی پویای تصادفی شبیه­سازی گردیده است. در مطالعه حاضر شوک­های وارده بر دو مسیر مهم پایه پولی و درآمدهای نفتی دولت آنالیز می­شود. تکانه پولی علاوه بر تورم، بصورت آنی بر نرخ ارز اسمی و حقیقی، سرمایه­گذاری بنگاه­ها، اشتغال، تولید، واردات کالاهای مصرفی و سرمایه­ای، تاثیرات مثبت داشته و تکانه درآمدهای ارزی نفتی نیز با افزایش مخارج عمرانی و جاری دولت، سطح عمومی قیمت­ها، واردات کالاهای سرمایه­ای و مصرفی و مصرف خانوار در دوره اول، طرف تقاضای اقتصاد را بصورت مقطعی منبسط نموده و تولید غیرنفتی را به میزان 8/0% افزایش می­دهد. در مقابل با کاهش سرمایه­گذاری بخش خصوصی و اشتغال، تولید غیرنفتی طی 2 دوره بشدت کاهش یافته و حتی از وضعیت با ثبات بلندمدت نیز تنزل می­یابد که به مفهوم تحقق پدیده نفرین منابع در اقتصاد ایران می­باشد. از طرفی نیز در نتیجه وقوع شوک درآمدهای نفتی، همزمان با افزایش هزینه­های عمرانی دولت و کاهش سرمایه­گذاری بنگاه­ها، وقوع اثر برون­رانی در اقتصاد ایران تقویت می­گردد.

 

طبقه‌بندی JEL: E58، E37، Q33.

 

کلیدواژه‌ها: پایه پولی، درآمدهای نفتی دولت، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، نفرین منابع و اثر برون­رانی.

 

 

  • دکتر علی محمدی پور